Realitetna terapija

Autor Arta Dodaj ,
realnost

Ovaj rad sadrži informacije korisne za razumijevanje načina na koji se ponašamo, načina na koji razmišljamo o onome što želimo i trebamo, te načina na koji to pokušavamo dobiti. Svrha ovog rada jest prikazati čovjeka kao slobodno, odgovorno biće, motivirano iznutra i čije je ponašanje uvijek svrhovito te vrlo raznovrsno i fleksibilno.

Uvod

Naglasak će biti na mogućnosti izbora u našem životu budući da je to jedna od temeljnih postavki realitetne terapije, koju ću kratko opisati. Kažu priču treba pričati djelić po djelić, a nipošto u komadu. Zašto? Vjerojatno zato da bi trajala i da bi se uživalo u njezinu sastavljanju. Tako ću i započeti s djelićima, temeljnim načelima realitetne terapije. Dobra vijest je da možemo birati ponašanja kojima ćemo uspješno zadovoljiti naše potrebe.

Zašto se ponašamo tako kako se ponašamo?

Sva naša ponašanja velikodušna, skrbna i sebična stvorena su zato kako bi zadovoljili nešto što se nalazi u dubini svakoga od nas. Svatko od nas ima potrebu da ljubi, da doživljava uspjehe, da živi pod svojim motom, da se zabavlja ili jednostavno da održi svoj život. Naše potrebe su međusobno povezan „sustav“. Kao u svakom sustavu, tako i u ovom mora postojati ravnoteža. Ravnoteža se postiže kada je svaka potreba razmjerno zadovoljena.

Primjerice

  • Probudite li se usamljeni jer je se vaš najbolji prijatelj upravo preselio, vaša je potreba za ljubavlju i pripadanjem trenutačno nezadovoljena. Kako ćete postići ravnotežu? Svojim ponašanjem!
  • Ljuti ste jer niste unaprijeđeni na poslu, a očekivali ste to, vaša je potreba za moći trenutačno nezadovoljena. Kako ćete postići ravnotežu? Svojim ponašanjem!
  • Ako ste računali da ćete biti slobodni otići na odmor s obitelji, a otkrili ste da je nestao pas, bit ćete ljuti, jer niste slobodni otići dok ga ne nađete. Kako ćete postići ravnotežu? Svojim ponašanjem!
  • Ako očekujete zabavu igrajući tenis, a upravo počinje kišiti, nije potrebno pitati se je li vaša potreba za zabavom ometena; vaše vam razočarenje nedvojbeno kazuje da jest. Kako ćete postići ravnotežu? Svojim ponašanjem!
  • Probudite li se s povišenom temperaturom, bol vam govori da je vaša potreba za preživljavanjem ugrožena. Kako ćete postići ravnotežu? Svojim ponašanjem!

Sve ove potrebe razvili smo iz razloga da bismo se bolje snalazili u svijetu i lakše preživjeli. One su naš opći poriv, naš izvor motivacije. Nije ih potrebno učiniti, rođeni smo s njima. Potrebno ih je samo razumjeti.

Imamo li svi svoj mali simulirani svijet?

U svojim umovima imamo pohranjene slike posebnih, poželjnih zamjedbi koje zadovoljavaju naše potrebe. Ovaj svijet nazivamo „svijetom kvalitete“. Svoj svijet kvalitete uspoređujemo s vanjskim, stvarnim svijetom. Na stvarni svijet djelujemo tako da biramo ona ponašanja koja će promijeniti percepciju stvarnog svijeta na način da se on više približava „slikama“ našeg svijeta. Ukratko , mi odabiremo činiti ono što odgovara mentalnoj slici naše potrebe?

Npr. u svom svijetu kvalitete držite sliku svoje žene, iako se ona već dugo ne podudara s onim što se događa us tvarnom svijetu. Ona je već dugo tamo, a vi se i dalje nadate da će se promijeniti. Ako ju izbacite, bit ćete na kušnji da je ostavite, a onda bi se kao posljedica, mogli javiti financijski problemi i nesretna djeca. Možda ste sa svojom ženom nesretni, no bili biste još nesretniji kad biste ju izbacili. Ako s nekim ne možete biti onako kako biste željeli, vi tada patite bez obzira na to kako dobar bio razlog zbog kojeg tu osobu zadržavate u svom svijetu kvalitete. Budući da je jedini način na koji sličice iz albuma možemo maknuti taj da ih zamijenimo drugima, koje će također moći zadovoljiti iste osnovne potrebe, ljudi često, ponekad i cijeli život mnogo trpe, jer ne mogu zamijeniti sličice. Probajte između svojih slika odabrati one koje imaju veću šansu da ih zadovoljite! Stvarnost se svakog trenutka neprestano mijenja, zbog toga je suludo slijediti našu zamjedbu.

Što možemo mijenjati u svom ponašanju ?

Sustav ponašanje je metoda kojom zadovoljavamo naše potrebe i dobivamo ono što želimo. Svako ponašanje ima svoj razlog. Većina ponašanja je pokrenuta iznutra, a nije uzrokovana vanjskim podražajima. Ponašanja se stvaraju kada postoji jaz između onoga što želimo i onog što nam se čini da dobivamo od svijeta oko nas.

Šalje se signal sustavu ponašanja i cjelokupno ponašanje se stavlja u pogon. „Cjelokupno ponašanje“ se sastoji od četiri elemenata: djelovanja ili akcije, mišljenja, osjećaja i fiziologije. Četiri elementa možemo zamisliti kao četiri kotača jednog automobila,pri čemu su djelovanje i mišljenje prednja dva kolača.

Prednja dva kotača upravljaju automobilom jer nad njima imamo veću kontrolu nego nad osjećajima i fiziologijom. Teško je izravno mijenjati ono što mislimo, osjećamo, kao i fiziologiju. Puno je lakše promijeniti ono što činimo. Ilustrirat ćemo jednostavnom vježbom. Zatvorite oči i tijekom deset sekundi pokušajte promijeniti svoj krvni pritisak, vašu probavu... Teško je postići, zar ne? Sada, ponovno zatvorite oči na deset sekundi i pokušajte promijeniti svoje osjećaje u osjećaje ugode. Naposljetku, pokušajte isto učiniti s vašim mislima. Pokušajte promijeniti vaše misli u sretne misli. Moguće, zar ne? A sada učinite sljedeće: sjednite tako da su oba stopala čvrsto na zemlji i mašite rukama. Nesumnjivo je da to možete. Samim djelovanjem, promijeniti ste svoje osjećaje, misli i blago fiziologiju. Ovaj zaključak često možemo primijeniti u našem životu. Što možemo učiniti kada se osjećamo depresivnim? Možemo djelovati! Djelovanjem mijenjamo mišljenje, osjećaje i fiziologiju.